Test Lab
Test Laboratuvarı
Müşteri İlişkileri

Test Laboratuvarımız ve Test Aşamaları

 

doc doc
Test Talep Formu İstek ve Öneri Formu
Laboratuvar Bölümümüz
Test Alanı
Yıldırım Darbe Cihazı

Kazan Ömür Dayanım Test Cihazı
70 KV Test Cihazı Kulesi
Test Sırasına Girmiş Trafolar
Boşta Yük ve Yükte Gerilim Test Merkezi

Laboratuvar tüzel bir kişilik olan Kaplan Trafo firmasının bir parçasıdır, Ticari sicil gazetesinde de tanımlandığı üzere firmamız trafoların rutin testlerinin yapılması ve deney raporlarının alınması için bir laboratuvar bölümü oluşturmuştur. (5.1)

Laboratuvarımızda görevlerini yerine getirecek personelin ve genel olarak laboratuvar organizasyonunda görev alacak personelin laboratuvar organizasyonu içindeki yerleri ve birbirleri ile bağlantıları aşağıda organizasyon şemasında belirtilmiştir. 

Laboratuvar Müdürü ve Laboratuvar Kalite Yönetim Temsilcisi Genel Müdüre bağlı çalışmaktadır. Laboratuvar Müdürü Deneylerin yapılması Raporların hazırlanmasından sorumludur. Laboratuvar Kalite Yönetim Temsilcisi ise Laboratuvar Kalite Yönetim Sisteminin işleyişinden sorumludur.

Laboratuvar Organizasyon Şeması (5.2)

test

Laboratuvarımızın kapsamı şu şekildedir;

Test laboratuvarımız, çalışma ortamı, Transformatör konusunda, aşağıda belirtilen kapsam dahilinde faaliyet göstermektedir. (5.3)

1- Elektriksel ve Elektronik Deneyler/Transformatörler-Sargı Direncinin Ölçülmesi- TS EN 60076-1 Güç Transformatörleri

2- Elektriksel ve Elektronik Deneyler/Transformatörler-Gerilim Çevirme Oranının Ölçülmesi ve Farz Farkının Kontrolü /TS EN 60076-3 Güç Transformatörleri

3- Elektriksel ve Elektronik Deneyler/Transformatörler/Kısa Devre Enpedansının ve Yükte Kaybın Ölçülmesi/TS EN 60076-1 Güç Transformatörleri

4- Elektriksel ve Elektronik Deneyler/Transformatörler/Yüksüz Kaybın ve Akımın Ölçülmesi/TS EN 60076-1 Güç Transformatörleri  

5- Elektriksel ve Elektronik Deneyler/Transformatörler/Endüklenen Gerilim Dayanım Deneyi/ TS EN 60076-3 Güç Transformatörleri  

6- Elektriksel ve Elektronik Deneyler/Transformatörler/Uygulanan Gerilim Deneyi/ TS EN 60076-3 Güç Transformatörleri  

7- Elektriksel ve Elektronik Deneyler/Transformatörler/ Transformatör Yağına Ait Yağ Delinme Deneyi/TS 3989 EN 60156 Güç Transformatörleri

8- Elektriksel ve Elektronik Deneyler/Transformatörler/Transformatör Basınç Sızdırmazlık Deneyi/ TS EN 60076-1 Güç Transformatörleri

9- Elektriksel ve Elektronik Deneyler/Transformatörler/Sıcaklık Artış Deneyi/ TS EN 60076-2 Güç Transformatörleri

10- Elektriksel ve Elektronik Deneyler / Transformatörler/Ses Seviyesinin Belirlenmesi Deneyi/TS EN 60076-10 Güç Transformatörleri

11- Elektriksel ve Elektronik Deneyler/Transformatörler/Her bir sargı ile Toprak arasındaki ve Sargılar Arasındaki Yalıtım Direncinin Ölçülmesi/TS EN 60076-1

12- Transformatörlerde Boya Kalınlığının ve Kalitesinin Ölçülmesi Deneyi/Dış kaplamanın kontrol edilmesi (TS EN ISO 2178 ve TS EN ISO 2409) 

13- Elektriksel ve Elektronik Deneyler/ Transformatörler/Beyan geriliminin %90 ında ve % 110 unda yüksüz durumdaki kaybın ve akımın ölçülmesi (TS EN 60076-1)

14- Elektriksel ve Elektronik Deneyler/ Transformatörler/ Çekirdeği veya gövdesi yalıtımlı sıvıya daldırılmış transformatörler için çekirdek veya gövde yalıtımının kontrolü (TS EN 60076-1)

Kaplan 1 Trafo Laboratuvarının ana kuruluş içindeki yeri laboratuvar organizasyon şeması içinde belirtilmiştir. Ayrıca yönetim, teknik faaliyetler ve destek hizmetleri arasındaki ilişkileri genel olarak aşağıdaki organizasyon şemasında verilmiştir. Görevleri ise görev Tanımlarında belirlenmiştir. (5.5)

Laboratuvarın ilişkili olduğu bölüm Yağ Tasfiye Bölümü ve Boyama Bölümüdür. Yağ tasfiye edilmeden önce yağ numunesinin deneyi yapılır. (Tamire Gelen Trafolar için). Boya kalınlığı ölçümünde boya bölümü ile ilişki içerisindedir. Diğer bölümler ise tamamen transformatör üretimine bağlı bölümler olup üretim sürecinde birbiriyle ilişki içerisindedir. (5.5)

Laboratuvarımızın tüm deney çalışmalarında TS EN ISO /IEC  17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için genel şartlar standardına göre hazırlanmış Prosedür ve Talimatları uygulayarak yürütmektedir.

Gerekli yetkileri /kaynakları olan yönetici ve teknik personeli istihdam ederek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile Türk Akreditasyon Kurumu nun denetimlerinde yasal kurallara bağlı kalarak müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyededir. Laboratuvar yönetim sistemi uygulanan prosedür ve talimatları, müşteri tesislerinde yapılan ölçüm ve deneyleri kapsayacak şekildedir(5.4)

Laboratuvar;

TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar Standardına uygun, yönetim sisteminin ve uygunluğunun devamlılığının sağlanması, geliştirilmesi, uygunsuzlukların giderilmesi, yönetime ve ilgili birimlere rapor edilmesi ve kalite konusundaki çalışmaların koordine edilmesi için gerekli dokümantasyona sahiptir.